Scroll or use arrow keys to navigate the site

Webbcopy

Högabo Writing och webbcopy –

Webbcopy uppmanar till handling

“Ställ dig på barrikaderna och kämpa för frihet!”, kan till exempel en avslutning se ut för en text som försöker uppvigla folk till att göra revolution. På Högabo Writing har vi i och för sig aldrig haft en kund som velat ha en text med just detta budskap – men om vi hade haft det kan man ju tänka sig att en sådan text skulle kunna avslutas med en sådan fras. Det är nämligen en kraftfull uppmaning, vilket är syftet med en text som är skriven som webbcopy.

En typisk kund till Högabo Writing vill snarare att vi skriver webbcopy som uppmanar en besökare att gå till deras sida om försäkringar eller skicka efter en provsten att lägga på sin garageuppfart.
I de mest aggressiva fallen av webbcopy vill kunden att vi uppmanar besökaren att KÖPA deras produkt NU. Kanske till och med GENAST!


(Mycket mer dramatiskt än så blir det sällan – som tur är.)

frenchreveliot-final1

Webbcopy är väl samma sak som copywriting – kan man tycka

Ja, visst kan man tycka det – men det är en del skillnader, som i första hand handlar om just webben. En text skriven för webben har lite andra förutsättningar än en text som är skriven för tryck. En text som är skriven som webbcopy vill ofta att besökaren ska agera nu, snarare än till helgen när man har tid att ta sig till affären och kolla in den där smörgåsgrillen som man läste så trevligt om i tidningen. På webben finns det oftast en länk och man vill att besökaren ska klicka där genast. Nu eller aldrig!

Därför kan texten vara mer explosiv när man skriver webbcopy. En annan aspekt som inte finns i copywriting är SEO-aspekten. Du kan läsa vår text om sökmotoroptimering för att få en lite bättre bild av vad detta är. I huvudsak betyder det att man måste skriva texten på ett sådant sätt att Googles sökmotor förstår att denna text är väldigt, väldigt relevant för alla som är intresserade av det texten handlar om. Blir inte Google övertygad om detta kommer sidan långt ner i sökresultaten och ingen kommer att hitta texten – och därmed kommer ingen att agera det minsta.
Så webbcopy har ett par extra utmaningar att ta hänsyn till, utöver att skapa en motiverande, inspirerande och informativ text som uppmanar läsaren att agera.

 

Ännu en extra utmaning när man skriver webbcopy

Det är inte nog med utmaningar här – för det hade ju varit lite för lätt. Vi konstaterade i stycket ovan att en webbcopy text måste vara mer explosiv och intensiv än en copywriting text. Man måste förmå besökaren att agera NU. Och vad tycker vi om försäljare som är på det sättet? Vad tycker vi om en försäljare av mobilabonnemang som står vid ingången till Willys när vi bara vill hinna in och köpa lite falukorv på vägen hem? Jo, vi vill slå dom på käften med en höger som vi laddar nere från knäna. (Men det gör vi ju inte. Men vi köper inte deras abonnemang heller. Vi glider bara surmulet förbi och känner hur vår personliga sfär blivit kränkt å det grövsta.)

Men vad tycker vi däremot om en försäljare som räcker oss ett gratis exemplar av ett nytt tvättmedel? Det tycker vi om, eller hur? Där stannar vi gärna och pratar lite och ställer frågor, och ett par dagar senare kan vi tänka oss att köpa ett paket inne på Willys.

Det fungerar på samma sätt med webbcopy. Vill man att läsaren ska agera får inte texten stinka av “Vi vill ha dina pengar! Ge hit! Ge hit! “Texten måste i stället säga: “Här finns något som kan intressera dig. Titta, du får dessa tips och knep gratis. Du får mer av detta om du besöker…”

Vi förmedlar att vi vill ge något – inte ha något.
Där har vi en bra webbcopytext.

 

eliot-purring-final1

 

Copyrighted Image