Scroll or use arrow keys to navigate the site

Spökskrivande

Högabo Writing och spökskrivande

– spökskrivare agerar i det fördolda

Först ska jag passa på att sudda bort märkliga bilder som kanske dyker upp i läsarens huvud när dessa hör ordet “spökskrivande”.
Det är inte att man skriver om spöken (exempelvis ‘Lilla Spöket Laban‘ eller Spöket på Canterville‘)
Det är heller inte att skrivandet görs av spöken (exempelvis Hemingway och Virginia Wolf, hur spännande det än hade varit.)

Spökskrivande är helt enkelt när en skribent skriver en text som någon annan sedan tar åt sig äran för. Om ni till exempel läser en bok av en dokusåpakändis som inte verkar kunna sätta två ord i rätt ordning efter varandra – och boken verkar rätt bra skriven – då är chansen ganska stor att dokusåpakändisen har anlitat en spökskrivare. Det är inte alls ovanligt och i bästa fall får skribenten stå med som medförfattare. (Vilket gör skribenten till medförfattare och inte spökskrivare.)

 

Spökskrivande på nätet boostar sociala medier

När man talar om spökskrivande på nätet kan det dock handla om flera olika saker. Det kan dels vara någon bloggare som inte hinner uppdatera så ofta som det behövs för att hålla bloggen intressant – och därför anlitar en spökskrivare som producerar inlägg åt denne.

Men än vanligare än detta är att spökskrivare anlitas för att boosta ett forum eller en blogg genom att iklä sig rollen av olika personer som går in och skriva kommentarer.
Den spontana reaktionen på detta kan vara att: “Nä men va fan, det där är väl inte ok”.

Den etiska biten av spökskrivande är alltid en balansgång. Var man hamnar etiskt beror oftast på hur metoden används. Många vill ha spökskrivare för att få en massa positiva och beundrande inlägg i sina forum – vilket i mitt tycke mest känns mycket tvivelaktigt, och kanske också lite patetiskt.
Men låt så vara. Den intressanta aspekten av spökskrivning är snarare SEO-aspekten.

Google vill ha aktiviteter

För att en sida, en blogg eller ett forum ska komma högt i sökmotorernas listor måste det hända saker på den. Det måste komma upp ny text regelbundet, och gärna av interaktiv art – som till exempel kommentarer. Precis som med mycket inom konsten om SEO är det lätt att hamna i ett moment 22: om inget händer på din sida kommer den inte högt på sökmotorlistorna, och om den inte kommer högt på sökmotorlistorna så hittar ingen dit och det händer inget där. Allt står still.

Det är där spökskrivande har sin roll. Ägaren av en sida – som vill boosta den – kan anlita en spökskrivare. Uppgiften blir då att skriva kommentarer regelbundet och interagera med det som sker på sidan. Google bryr sig inte det minsta om huruvida dessa inlägg hyllar innehållet, kritiserar det eller om det handlar om ingående diskussioner kring innehållet. Det viktiga är att det sker aktivitet och är relaterat till sidans huvudämne.

 

Bra spökskrivande är som ett teatermanus

I grunden är jag manusförfattare för teater – det var så jag började skriva. Därför är jag lite kär i spökskrivande. Jag gillar skarpt att bygga upp mitt persongalleri med olika människor. Jag bygger deras historia, deras motivation och deras personlighet. Sedan släpper jag dem lösa hos kunden.
Vissa av mina karaktärer tycker mycket om det de läser och ger god feedback. Andra är skarpt kritiska och ibland nästan otrevliga. De flesta är dock ganska vanliga människor som är uppe i sig själv och sina egna liv. Resultatet ger ett trovärdigt och levande intryck.

Och här kommer själva poängen med spökskrivande på nätet: efter en tid ser Google att det händer saker och uppgraderar sidans status. På grund av detta hittar riktiga besökare sidan och ser vad som skrivits. De riktiga besökarna blir förhoppningsvis inspirerade av innehållet, och vad “andra” har skrivit, och börjar skriva själva. Aktiviteten ökar ytterligare och långsamt ökar den verkliga interaktionen. Vid en viss punkt – om ägaren av webbsidan lyckats med sin ambition – kan denne stegvis avveckla spökskrivandet.

Till slut finns där en äkta och levande sida, vars popularitet fortsätter att öka både hos besökarna och hos Google.
Men sidan hade inte kommit dit utan en duktig spökskrivare som iscensatte känslan av det äkta och levande under en inledande period.

Copyrighted Image