Scroll or use arrow keys to navigate the site

SEO – Sökmotoroptimering

Högabo Writing och SEO

– den allsmäktiga Google styr över SEO

Man kan nog säga att alla vägar bär till Google. Men då måste man också tillägga att alla vägar bär från Google. Det finns nämligen inget på Internet idag som är så mäktigt som Google och deras sökmotor.
Om internet är antiken, så är Google romarriket.
Även om det finns en uppsjö av andra sökmotorer så är Google utan nämnvärd konkurrens störst. 

De regler som gäller för Googles sökmotor är det som formar hur det mesta på Internet fungerar idag. De flesta människor använder Googles sökmotor för att hitta information – och de som vill bli hittade av dessa människor gör allt de kan för att komma högt upp på listan över sökresultat, så att de som söker klickar in sig just på, på just deras sida. Ansträngningarna för att uppnå detta resultat går under namnet SEO (Search Engine Optimation), och detta gör Google till webbutvecklarnas heliga Mecka.

Om man gärna låter fantasin skena iväg med en, kan man lätt föreställa sig hur större webbyråer avbryter arbetet sex gånger dagligen, vänder sig mot Googleplex – Googles huvudkontor i Kalifornien – och ber.
För Google är SÅ stort i dessa sammanhang. 

Bow for the allmigjty googleplex-500
Vi föreställer oss att webbutvecklare ber mot Googles huvudkontor sex gånger om dagen.
Vem vet. Vem vet.

 

Recept på god sökmotoroptimering

Men hur fungerar då sökmotoroptimering? Vi får börja med att titta på hur folk söker information på nätet.
Om man till exempel vill ha information om “köttstuvning” så skriver man helt enkelt bara in ordet i fältet på Googles huvudsida, och upp dyker en lista på olika sidor som Google anser vara viktiga i köttstuvningens universum. Men då kan man fråga sig varför Google tycker att just dessa sidor är extra viktiga. Varför tycker Google att till exempel “Knuts smarriga köttstuvningar” ska komma högst upp på listan, medan “Köttstuvningsministeriet” kommer först på tionde plats? (Kolla nu inte på Google om detta stämmer, för det gör det inte – jag bara hittar på. När detta skrivs innehas första plats av en sida som listar synonymer till köttstuvning och på tionde plats kommer Karl Hulténs recept på köttstuvning och äggsallad. Men sådant ändras ofta, så det är bättre att hitta på exempel. Häng med nu!)

Vi låtsas nu att “Knuts smarriga köttstuvningar” ligger överst och det kan bero på att Knut själv, eller någon som Knut har anlitat, är riktiga mästare på SEO.

 

Knepen kring sökmotoroptimering som får dig att klättra hos Google

Knepen är lika föränderliga som många. Förr om åren var det viktigt att nämna ordet “köttstuvning” så många gånger som möjligt på en sida för att den skulle komma högt upp i sökresultaten. Men Google – som handhas av några riktigt klipska människor – insåg snart att denna enkla regel missbrukades och sänkte därför betydelsen för detta tillvägagångssätt. Så i stället blev det viktigare att andra sidor – som också handlade om “köttstuvning” – länkade till “Knuts smarriga köttstuvningar”, då detta gav en fingervisning om hur viktig Knuts sida var.
Så för att Knut ska ha uppnått plats ett på listan så har han – eller hans SEO-geni – troligen sett till att många andra viktiga sidor om köttstuvning har länkats till honom.


Länkbygge är i dag den viktigaste tekniken för SEO. (Läs mer om en av teknikerna i texten om satellitsidor).
Men även denna metod kan snart ställas inför förändring. Förändringarna sker i takt med att någon kommer på hur man kan kringgå Googles regler – och att Google sedan kommer på hur de kan kringgå de som kringgår reglerna. Detta gör de genom att införa nya, mer avancerade regler.
Detta gör att vanliga webbsnickrare slår knut på sig själv i sina försök att räkna ut hur de och deras kunder ska komma så högt som möjligt i sökresultaten. Så vad gör man om man inte har ork eller råd att hänga med i svängarna?

contnent is king

Sökmotoroptimeringens gyllene regel: Content is king

I SEO-världen finns det en enkel och klar sanning, som bara blir mer och mer sann ju bättre Google blir på att straffa sönder de som försöker kringgå reglerna: Content is king.

Det är egentligen mycket enkelt: när folk söker på Google efter information vill de ha så relevanta träffar som möjligt. De vill helt enkelt hitta det som mest överensstämmer med det de önskar hitta. Google vill också att de som använder deras tjänst får så relevanta träffar som möjligt, så att de fortsätter använda deras söktjänst. Därför jobbar Google ständigt på att förbättra sina metoder, så att sidan som dyker upp högst upp i listan när man söker efter “köttstuvning” verkligen är den som ger bäst, mest uttömmande och mest relevant information om detta.

I slutändan är det bästa sättet att komma högst upp på listan helt enkelt att producera den sida som innehåller bäst och mest relevant information. Sidor med relevant, kvalitativt och läsvärt innehåll – som informerar, roar och engagerar – belönas med hög rankning på listan.


Högabo Writing skriver texter för sökmotoroptimering

Ja, det är ju inte bara vi som skriver texter för sökmotoroptimering… Det vore ju bara för dumt att påstå det. Men vi har bidragit med en försvarlig liten del i varje fall. Och denna försvarliga lilla del är optimerad för att tillfredsställa både läsaren och Google. Hur sådana texter ser ut och är uppbyggda kan du läsa mer om under följande rubriker:

Copyrighted Image