Scroll or use arrow keys to navigate the site

Satellittexter

Högabo Writing och satellittexter

– satellitsajter boostar din huvudsida

Att skriva satellittexter till satellitsajter är en märklig företeelse i sig. Men för att du ska förstå hur meta hela grejen är måste jag först förklara vad en satellitsajt är och hur den fungerar – sedan kan vi återkomma till vilken sorts texter man måste skriva till en sådan sida. Satellitsajten har i viss mån inget egenvärde. Den är skapad i huvudsak för att marknadsföra en huvudsida.

Kortfattat kan man säga att Google fullkomligen älskar sidor som många andra sidor länkar till. Enligt Google är en sådan sida väldigt viktig. Ännu bättre är det om de andra sidorna, som länkar till sidan i fråga, i sig är viktiga och fina. Detta höjer värdet på nämnda sida i Googles algoritmiska ögon. Helst ska sidan som länkar också vara inom samma område och använda liknande nyckelord som din huvudsida – då är det mumsfilibabba för Google och sidan belönas med högre ranking i sökningarna.

 

 

Hogabo Writing satellitsidor

 

 

 

Länkbygge i satellitfabriken

“En bra karl reder sig själv”, säger ett gammalt svenskt ordspråk (som kan ifrågasättas på alla möjliga sätt) men kontentan passar väl in här. Du kan som webbyggare inte lita på att andra sidor kommer att länka till dig. Framförallt inte i början. Du fastnar då i det klassiska moment 22: ingen länkar till dig för att din sida har låg status och du har låg status för att ingen länkar till dig. Du måste bygga din egen status. Då handlar det om att du skapar ett antal sidor som var för sig når en viss grundstatus, varefter du länkar till den sida du vill boosta.  Det är dessa sidor som kallas för satellitsajter.

Tycker du att detta låter aningen komplicerat – men ändå greppbart – så måste jag göra dig förtvivlad med att säga att det bara är början. Jag nämnde att satellitsajterna måste uppnå en viss status. Har de ingen status lägger Google inget större värde i dem och de blir till ingen nytta för din huvudsida. Därför måste varje satellitsajt i sig sökmotoroptimeras enligt konstens alla regler. Dessa måste i sin tur ha andra sidor som länkar till dem. Nu är det ju så bra att du sitter på ett gäng satellitsajter, och de kan lämpligen länka till varandra – i ett utsökt komplicerat nät.

Att skriva för satellitsajter

Och här kommer vi fram till skrivardelen av allting. Satellitsajterna är värdelösa om de inte innehåller något. Även här gäller den gyllene regeln: Content is King. Varje enskild satellitsajt måste innehålla unika texter. En sajt  bör bestå av åtminstone fyra separata sidor med lämpligt innehåll. Ni förstår nu hur mycket text som måste skrivas för att bygga upp ett sådant här system. Och allt måste bestå av unik text – annars ignoreras den av Google. Allra helst bör texterna också vara välskrivna och relevanta. I möjligaste mån ska innehållet även, på olika sätt, handla om och promota huvudsidan – och innehålla länkar till sidan. I övrigt ska texterna uppfylla samma krav som när man skriver webb copy, där besöket till huvudsidan är den handling man önskar att besökaren ska göra.

Du kan läsa mer om satellitsajter och vad man bör tänka på i denna utmärkta artikel.

Copyrighted Image