Scroll or use arrow keys to navigate the site

Reklam & Webb

Hur du skriver texter för webben

Det har aldrig förr varit så lätt – för vem som helst – att göra sig hörbar.
Det har heller aldrig förr varit så svårt – för någon – att göra sig hörd.

Så kan man sammanfatta fenomenet internet som medium för kommunikation. Vem som helst kan hur enkelt som helst skriva vad som helst, för vem som helst att läsa. Detta till skillnad från förr, då man först var tvungen att gå en journalistisk utbildning och sedan övertala en redaktör för en publikation att deras läsare skulle kunna tänkas vara intresserade att läsa det du ville skriva.

Men om du väl blev publicerad i något sammanhang, kunde du också vara ganska säker på att X antal tusen personer läste det du skrev. Det kan du inte på Internet. Om du startar din blogg och skriver en text – så kan det efter flera år fortfarande vara bara du själv som läst texten. Det finns ingen garanti att den läses. Därför handlar väldigt mycket på nätet om att hitta sätt att bli läst.

Att skriva för webben kräver mer än bara skrivtalang

Om du skriver en lysande text är detta fortfarande ingen garanti för att du kommer att bli läst. Den enda garantin som finns är att de som väl läser texten får sig en positiv upplevelse. Är texten tillräckligt bra kommer dessa läsare förmodligen att rekommendera texten för sina vänner och på så sätt kan den sprida sig till fler. Men det finns två okända variabler i denna ekvation.
X = först måste någon hitta texten från första början.
Y= när denna någon hittar texten: läsa den.

Läsare på webben är de minst tålmodiga i universum

Tänk dig en åttaåring, hög på socker, som precis tvingats avbryta sin lek för att sätta sig att läsa läxan (om hur man bakade bröd på stenåldern). Om du ser denna bild framför dig, ser du en läsare som äger oändligt mycket mer tålamod och uthållighet än den sedvanlige internetsurfaren. Internetsurfare och har inget tålamod. Vi klickar in oss på en sida, och har vi inte blivit intresserade inom den tidsrymd det tar för energi och massa att upphöjas till 2 (vilket jag föreställer mig går väldigt fort), så klickar vi vidare till någon annan sida.
Din text måste därför fånga intresse!

 

Keep the readers interested2
 

Webben ligger mellan björnfäktningen och horhuset

För många år sedan var jag med och skrev en tv-serie för SVT, och när vår manusredaktör skulle berätta för oss vilken sorts text han ville ha drog han en parallell till Molières författarskap under 1600-talet.

“Folk kom till torget för att roa sig. Till höger ligger björnfäktningsarenan, till vänster ligger horhuset – och i mitten ligger teatern. Skriv text som gör att folk stannar kvar i mitten och tittar på hela pjäsen.”

När min manusredaktör sa detta 1998 var internet fortfarande en relativt ny företeelse och hade ännu inte blivit ett fenomen. Idag är hans liknelse däremot klockren. Till höger har vi Youtube med 880 000 träffar på “fight bear” och till höger har vi “Youporn” med allt du bara kan önska dig i den vägen. Och i mitten ligger din kvalitativa text och längtar efter att bli läst.
Hur ska du göra för att få den läst?

 

10 tips för hur du skriver text för webben

Ena halvan av denna utmaning ligger i sökmotoroptimering – som gör att folk alls hittar till din sida. Den andra halvan ligger i att följa vissa regler som ökar chansen att läsarna stannar kvar så pass länge att de inser vad din text är värd.

1. Skriv tydliga rubriker

Skriv rubriker som tydligt  beskriver innehållet i stycket som följer. På så sätt kan rastlösa läsare hitta precis det ställe i texten som verkar mest intressant för denne. Därefter kan läsaren återgå till andra ställen och till slut kanske läsa hela texten.
Det skadar ju heller inte att skriva rubrikerna på ett originellt och intresseväckande vis.

 

2. Börja med textens poäng

En läsare som inte snabbt fattar vad texten går ut på är en läsare som väldigt snart har surfat vidare till Youtube för att titta på en kattunge som trillar ner i en spann. Börja därför en text med att tydligt berätta vad den kommer att behandla och vad poängen är – sedan kan du gå vidare till detaljerna.

 

get to the point fast-final500
 

3. Fetmarkera viktiga ord i texten

Detta är en teknik som ska användas med omdöme. Fördelarna är att en rastlös läsare snabbt kan skumma en text och skaffa sig en uppfattning av den endast genom fetmarkeringarna. En annan fördel är att Google läser texten på liknande sätt och får en snabb uppfattning om vad som är det viktigaste i din text och därför rankar den högre för de sökord som motsvarar dessa fetmarkerade ord. Nackdelen är att fetmarkeringarna kan störa ett jämt och behagligt läsflöde, vilket avskräker. Den avvägningen måste göras.

 

4. Tänk före du skriver

Vissa av dessa råd gäller givetvis för alla sorters texter, oavsett om de ska i papperstryck eller publiceras på webben. Men i konkurrens med björnfäktning och gulliga kattungar blir detta så mycket viktigare på webben.
Så tänk till före du skriver: Vad vill du ha sagt? Vad vill du komma fram till? Vad är syftet med texten? Om du inte har svaren på dessa frågor i huvudet när skriver, kommer din text att bli svamlig och läsaren kommer att tappa koncentrationen. (Minns åttaåringen som är hög på socker? Hur tydlig och fokuserad måste du vara för att hålla dennes intresse?)

 

5. Knyt ihop slutet snyggt

Detta är ännu en regel som gäller i allt skrivande. Slutet ska sammanfatta och knyta ihop tanker, idéer och handling. Tänk på din text som en historia – en berättelse. Alla texter, oavsett vad de handlar om, har en inneboende dramaturgi. Inledning, fördjupning, klimax och avslutning.
Detta är extra viktigt i webbsammanhang då den raslöse läsaren ofta scrollar ner för att se avslutningen. Om den är intressant och bra kan det skapa intresse för att läsa hela artikeln.

 

6. Tänk en sak i taget

En tanke = ett stycke.
Detta är en regel som är både enkel och svår att följa. Den är enkelt när man väl har fått in detta sätt att tänka, men svårt innan dess. Som skribent tar du med dig läsaren på en lite rundtur i dina tankar. Läsaren har inte varit där förut och äger inte dina referensramar, och kanske inte förstår hur du tänker. Därför måste du ta en sak i taget och inte hoppa fram och tillbaks mellan olika ämnen allt eftersom de dyker upp i huvudet.

En gyllene regel är därför att använda ett stycke till en tanke. När du går vidare till nästa steg i tankebanan skapar du ett nytt stycke.

 

7. Punktlistor och faktarutor går nästan inte att överanvända

Punktlistor är enkla att sätta ihop och enkla att läsa. Webben är fylld av dem för att vi älskar att läsa dem. Vi vill dessutom läsa hela listan. Det är samma sak med faktarutor. I dem stoppar du det väsentligaste. Antingen fungerar de som summering av artikelinnehållet, eller så är de kompletterande.

 

8. Skriv korrekt text

1700-talsförfattaren Dr Samuel Johnsson sa att  “Det som skrivs med lite möda, läses också med litet nöje”. Så även om din läsare är rastlös och otålig så får inte du vara det. Slarva inte. Skriv inte ihop något snabbt och publicera bara för att det ska gå undan. En dåligt skriven text, med många fel, är en av de saker som skapar ointresse hos läsaren. Förtroendet för vad du skriver sjunker och motivationen att fortsätta läsa likaså. Utöver stavfel bör du även sky överanvändning av VERSALER, understrykningar, massor av utropstecken, smileys och internetlingo – som LOL, WTF och liknande. Särskrivning går också bort – och står högt upp på min egen personliga svartlista.

be careful500

9. Gör dig vän med rubriker och mellanrubriker

Rubriker och mellanrubriker gör det lätt för läsaren att få ett grepp om vad texten innehåller. I min personliga smak föredrar jag att ha många rubriker snarare än att fetmarkera vissa ord. Rubrikerna ska både fånga intresse och sammanfatta innehållet i stycket eller texten som följer.


10. Skriv med hjärtat

Jag kan inte nog understryka vikten av att skriva med hjärtat när du skriver. Detta är ännu en regel som gäller oavsett medium. Internet idag är fullt av texter som skrivs enbart med syfte att göra Google glad, så att sidans rankning i sökresultatlistorna höjs. Jag har dock alltid förundrats över den logiska luckan i detta. Vad har man för nytta av att få en besökare som sedan lämnar direkt för att texten på den är skit?

Väldigt många texter idag skrivs av oengagerade skribenter som bajsar ur sig enorma mängder text för att fylla en ännu större mängd sidor. I vissa fall används till och med textrobotar. Som exempel är en runt 1,2 miljoner artiklar på Svenska Wikipedia skrivna av en och samma textrobot. Texterna är säkerligen korrekta i fakta och så – men lika säkert inte speciellt roliga att läsa.

Copyrighted Image